Grannsamverkan

Grannsamverkan

 

 

 

 

Att ha Grannsamverkan i sitt bostadsområde minskar risken för inbrott med upp till 26% och dessutom minskar risken för andra brott såsom skadegörelse och cykelstölder betydligt.

I Grannsamverkan går man igenom bostadsområdet och ser vad man kan åtgärda för att minska risken för inbrott. Det kan vara buskage som behöver klippas, belysning som behöver förstärkas eller nedskräpning som behöver åtgärdas. Dessutom går man igenom tips på hur man enkelt kan göra det mindre attraktivt för tjuven att göra inbrott genom att:

  • Ta på dig ”tjuvens glasögon”. Då hittar du snabbt husets svaga punkter. Det är det du ska börja med att åtgärda.
  • Lås dörrarna även när du är hemma. Då hindrar du smygtjuven.
  • Lägg inte plånbok, bilnycklar eller mobiltelefon i hallen.
  • Låt radion gå på timer så att det hörs ljud från huset.
  • Ha gärna utomhusbelysning med rörelsevakt vid entré och altandörrar.
  • Använd en brevlåda med lås för att försvåra identitetsstöld.

Om du förvarar värdeföremål i hemmet, se till att du har rätt typ av skåp att förvara dem i eller förvara dina värdeföremål i bankfack. Tjuven är i första hand ute efter kontanter och sådant som snabbt går att omsätta i pengar; smycken, datorer, kameror och vapen.

NÄR DU RESER BORT

Tala inte om att du är bortrest på telefonsvararen.

Skylta inte på nätet när du reser bort. Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier, tala inte om att du är bortrest och hur länge. Kom också ihåg att många tjänster geotaggar dina inlägg (Facebook, Instagram, Twitter mfl).

Förvara trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd så att tjuven inte kan använda dem för att t ex krossa dina, eller dina grannars, fönster. Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så att de inte enkelt kan användas vid inbrott.

Städa inte så förtvivlat innan du åker bort. Lämna gärna ett par träskor, en vattenslang, barnleksaker i trädgården så att huset ser bebott ut. Be någon du känner klippa gräsmattan/skotta snö.

Anmäl tillfällig lagring av post på adressandring.se eller be någon du känner att tömma din brevlåda när du reser bort under en längre period.

Be den som vattnar blommorna att lämna lite disk på köksbänken om den kan ses utifrån. Häng ut lite kläder på tork. Förändring måste dock göras så att det inte ser lika ut dag efter dag.

Fönsterluckor hindrar insyn och gör ett inbrott svårare i såväl villan som i fritidshuset, men indikerar samtidigt att du inte är hemma.


Västerortspolisen informerar

Tjuvarna koncentrerar sig på att ta kontanter, guld, pass och dyrare datorer.
De flesta av inbrotten sker nattetid och i flera fall har inbrottstjuvarna tagit sig n i fastigheten via övervåningen. Därför ber vi er villaägare att låsa fast lösa stegar och annat som kan underlätta inbrottstjuvarnas arbete.
Om du upptäcker pågående brott ringer du 112, om du misstänker att det pågår
någon form av kriminell planering i ditt område kan du tipsa om detta genom
att ringa 114 14.

Vi har en väl fungerande grannsamverkan i området. Det innebär att vi hjälps åt att hålla koll på våra grannars hus, våra gemensamma byggnader och att vi bryr oss om vad som händer i området. Det gör att vi har ett lugnt och tryggt boende.

Polisen bedriver i samverkan med samfälligheterna och bostadsrättsföreningarna i Kista ett förebyggande arbete. Det finns ansvariga inom samfällighetsföreningens styrelse för information mellan lokalpolisen och hushållen.

Om du har några funderingar om Grannsamverkan så tveka inte att ta kontakt med någon av  huvudkontaktpersonerna  Ingemar Myhrberg (Å98) eller Mats Ledin (Å173)

Inventarieförteckning

Ett bra tips för att säkra dina saker om det skulle hända något är att upprätta en
inventarieförteckning. Polisen har tagit fram en blankett som du kan hämta hem
här i PDF-format (klicka här)

Tips för att slippa få oönskat besök av tjuvar

Vi kan genom att vara vaksamma och larma om vi ser något som är fel hos någon granne.- Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.- Ordna så att lampor, inne och ute, tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute. Ha timer på radion.- Be någon ta hand om din post.- Tala inte om på telefonsvararen, Facebook, Twitter eller din blogg att du är bortrest.- Vidarekoppla telefonen.- Om du har en stege som förvaras ute – lås fast den.- Ordna bra mekaniskt inbrottsskydd, till exempel lås på altandörrar och fönster.- Se till att du förvarar värdesaker på ett så betryggande sätt som möjligt- Larm är alltid avskräckande- Vi får genom regelbunden kontakt med närpolisen information om läget i närmaste omgivningen

Exempel på bra brytskydd
Se gärna över brytskydd till dörrarna. Flera inbrott som skett har varit genom att de har brytit upp ytterdörren Det finns nu en ny sort som går utmed hela dörrens längd och täcker över springan så att det inte går att bända upp så lätt + att det styvar upp hela dörrkarmen. Kostnad cirka 400:-. De går att montera själv både på ytterdörr och altandörr(ar). De finns även för inåtgående fönster. Längden är 2100mm men går naturligtvis att kapa för montering på fönster.